Mit csináljak ha nagyon tetszett a tandemrepülés és szeretnék még repülni?

Időtartam repülés, termik repülés és távrepülés

avagy további lehetőségek a siklóernyős tandem repülésben

 

Időtartam repülés egy hegyen:

 

Ennél a repülésnél a hegyre fújó szél, emelkedő hatását használjuk ki, így ezzel a hegy előtt fenn tudunk maradni és általában 50-100 métert tudunk a hegy fölé emelkedni. Mivel 10-15 percet nagyjából már mindenki repült ezért a következő lépés az az időtartam repülés lenne a lejtőszél használatával, ami fél óra vagy akár 1 óránál is hosszabb repülés lenne. Ehhez a repüléshez nem szükséges a napsütés, sőt gyakran jobb is ha ez felhős időben történik, mivel ilyenkor a termikek hiányában egyenletesebb a szél és a repülés tényleg a lebegéshez hasonlít. Lejtőszél segítségével az egész évben bármikor tudunk repülni, amikor megfelelő erősségű szél fúj (10-25 km/ó). A szél iránya határozza meg azt, hogy mikor melyik hegyre tudunk menni repülni és, hogy melyik starthely az amelyikről startolni lehet.

Itt tényleg a lebegés a lényeg. A repülés közben, aki szeretné annak át is szoktam adni kis időre az ernyő irányítását, vagy akár egy két kisebb műrepülő figurát is tudunk csinálni.

 

Termik repülés:

 

Meghatározott időjárási körülmények között (napsütés, tiszta idő, stb.) elég erős meleg levegő feláramlások(termikek) jönnek létre ahhoz, hogy siklóernyővel fel tudjunk emelkedni 1000 méter fölé vagy igazán jó időjárási helyzetben akár 2000-3000 méter magasra is. Ahhoz, hogy termikek jöjjenek létre, ahhoz erős napsütésre és tiszta időre van szükség ezért jellemzően márciustól októberig tart az az időszak, amikor termikrepülést tudunk végrehajtani. Itt indulhatunk csörlőzésből vagy akár hegyről is, a lényeg, hogy a termikek segítségével több száz vagy akár több ezer méter magasra tudunk menni. Gyakorlatilag egy olyan időtartam repülésről beszélünk, ahol a termikek segítségével egy nagy magasságot érünk el.

Tavaly több alkalommal végeztem ilyen tandem termikrepülést és néhány utas már akár első repülésnek is jól bírja, de igazán azok élvezik akik már repültek korábban és azzal a céllal jönnek, hogy hosszú ideig legyünk a levegőben és magasra repüljünk. Nagyságrendileg 80-100 olyan nap van egy évben amikor a termikrepülés lehetséges és túlnyomó többségük (5 a 2-höz arányban) hétköznapra esik.

 

Távrepülés:

 

Amikor sikerül a start után termik repüléssel 1000-2000 méter magasra felemelkedni akkor utána képesek vagyunk 5-10-20 km-t siklani erről a magasságról és itt kezdődik a távrepülés, amikor nem ott szállunk le ahonnan felszálltunk, hanem valahol egészen máshol. Amikor a siklás közben újabb termiket találunk, és azzal megint felemelkedünk akkor még messzebbre repülünk. Így akár 50-100 km távolságra is elrepülhetünk.

Habár minden repülés nagyon élvezetes, ez az ami a legnagyobb kaland. A távrepülés élménye leírhatatlan. Itt már nem csak a nagy magasságról van szó, és nem csak megtett km-ekről beszélünk, hanem olyan élményekről és látványról, amit csak nagyon kevesen tapasztalhatnak meg, legyen az akár a Mátra hegység vagy a Balaton átrepülése, a Dunakanyart fentről végig nézni, vagy akár a Tisza tavat vagy a Hortobágyot végig repülni, ezek olyan élmények, amelyek nehezen hasonlíthatók bármihez. 

  Ez az, ahol a szenvedélyem találkozik a munkámmal és ez az, amit nem tudok megunni már 1995 óta, amikor az első távomat repültem siklóernyővel. Nagyon sok sportot kipróbáltam és sok mindent csinálok is,(windsurf, kitesurf, vadvízi kajak, snowboard, hegyi kerékpározás, stb.) de semmi sem ad annyi szabadságot, mint a siklóernyőzés, és egészen biztos vagyok benne, hogy nincs még egy annyira biztonságos formája, ezen szabadság megtapasztalásának, mint a tandem repülés.


 

Ha a fenti repülések bármelyikét szeretnéd kipróbálni, akkor kérlek, hogy hívj fel, hogy az ezzel kapcsolatos részleteket meg tudjuk beszélni. A termik és távrepülésekre csak korlátozott számban tudok elfogadni jelentkezéseket, mivel egy évben kb. csak 50-60 nap az ami igazán alkalmas távrepülésre.

Hívj telefonon, vagy jelentkezz online és felhívlak, hogy megbeszéljük a részleteket!

Tel: +3630/6768233 Jelentkezés online

Jelentkezés tandemrepülésre

Kérlek add meg a neved
Kérlek add meg az email címed
Kérlek add meg a telefonszámod
Please let us know your message.
Invalid Input